Då va det äntligen dax för Vegas att tävla i högre spår. Jag hade bestält ett nytt tjänstetecken bara för att börja användas nu. Hans tidigare va grönt och det syns inte så bra när han springer i uppletanderutan, så det nya va orange o gult. Bild kommer.

Vi fick spår nummer 5. Jag har tävlat några gånger på Haninge BK´s lägre spår men aldrig fått samma spår smiley. När Vegas debuterade i lägre klass 2005 så skulle hunden skickas ut i en ruta för att hitta spåret och gå iväg åt rätt håll. Så är det bara i högre och elit klass numera. Det va alltså inget nytt för Vegas. Han sprang ut i rutan och vinklade höger, sen gjorde han ett ärevarv i rutan smiley???, så det blev lite snurrigt och trassligt med linan, när det va fixat å jag sa SPÅRET igen å då drog han iväg (åt rätt håll) smiley, tyvärr så glömde jag att vänta tills 10 meter lina va mellan mig och Vegas så den ena domaren drog ner betyget pga för kort lina, det blev 8.5 o 9 av domarna, det e jag nöjd med.

Lägre spår är 1 km, högre spår är 1.2 km långt. Vegas sprang på i skogen och han plockade pinnar smiley, vid 3 ställen så tappade han spåret och snurrade runt, då kände jag att jag började ge upp. Men efter lite snurrande så sa jag åt honom SPÅRET å då stack han iväg direkt, å jag kände på draget i linan att han hade spåret. Konstigt tycker jag, det va nästan som om han hela tiden visste vart spåret gick, han skulle bara lura mig lite, å sen när jag sa SPÅRET så va det ungefär som om Vegas sa, men det går ju här märker du inte det. När vi äntligen hittade slutpinnen så trodde jag att vi hade gått över tiden. I lägre klass har man 25 minuter på sig att ta sig runt spåret, i högre klass har man 30 minuter på sig. Vegas brukar gå lägre spår på 15-20 minuter, nu på högre spåret hade vi varit ute i skogen i 29 minuter, inte undra på att jag trodde att vi gått över tiden, har ju aldrig spårat så länge förut. Detta visste jag inte förrens jag va tillbaka i klubbstugan, då blev jag glad för då skulle vi få tävla i uppletande med det nya täcket.

Tyvärr så tabbade jag mig i mitt upplägg inför uppletandet smiley. Vegas gillar ju inte när dom skjuter, å när vi har tävlat lägre så är det ju oftast budföring med skott direkt när man kommer tillbaka från spåren. Å då går man längs med vägen för att komma in på planen för budföringen. Jag gick där för att rasta honom innan uppletandet, å direkt började han hoppa på mig och ville inte lämna min sida, precis som han gör inför och under skott, han trodde att det skulle skjuta. Han tömde all sin energi på promenaden och trodde även att det skulle komma skott när vi satt å väntade för att göra uppletandet hmm…….det har det ju aldrig gjort. Så uppletandet gick inte alls som jag hade hoppats han hittade 2 föremål på 5 minuter smiley å fick 0 o 5 av domarna. Tidigare i veckan så hade vi tränat och då hade han hittat 4 föremål på 2 minuter o 14 sekunder. Men som sagt var så tabbade jag mig. Det är bara lära honom att med tecknet på så blir det inga skott utan det betyder uppletande.

Lydnaden va ingen hit det heller. Friaföljet 7 (det brukar han få), vid inkallningen så stannade han VÄLDIGT sent så där blev det 0 o 5.5. Framåtsändandet gick inge bra första sträckan, men andra sträckan gick han riktigt bra men det blev 5 av båda domarna. Kryp som e hans favoritmoment blev en katastrof, jag hade tränat lite med honom på lilla planen innan jag skulle gå in och tävla, då hade jag tydligen lagt honom i något som han tyckte va äckligt smiley, å det satt kvar i pälsen inför krypet på tävlingsplan, det blev bara 0 o 5 av domarna smiley. Efter krypet så va det skall, det är ett nytt moment för mig o Vegas, å vi har legat i hårdträning, för han har haft svårt att skälla på plan, i bilen vid komando (och utan) går det bra att skälla. Jag ställde upp för momentet med Vegas sittandes fot, när det va dax att komendera honom SKALL så blev nog Vegas lite förvånad, han vred sig lite (hunden måste sitta still för högsta poäng) men skällde kanon bra, efter skallet så ska hunden komenderas att vara tyst och ska vara tyst i 7-8 sekunder innan momentet är slut. Vegas morrade lite under tystnaden, vi har inte tränad tystnad utan lagt all träning på att skälla. Det blev 6 av domarna å det e jag nöjd med smiley. Sen kom nästa moment som jag hade tänkt strunta i, tungapportering. Vegas ska hämta en apport som väger 4 kg och som jag lägger ut 10 meter från honom. Jag hade tränat 1kg o 2kg apporter, å det hade gått bra. Så veckan innan högre spåret beställde jag en 4kg apport. Den som hade funnits på klubben för träning va det någon som hade snott smiley. Samma vecka som högre spåret va fick jag apporten, å nu skulle vi testa, å han tog den smiley. Så på tävlingen så va det lite spännande inför momentet. Vegas hämtar apporten och travar in, tyvärr så släpper han den innan han går in för att sätta sig fot, men det gör inget man får poäng i alla fall. Han fick 6 o 7 av domarna smiley. Sista momentet va hopp över 85 cm. Å det va inget jag oroade mig för, hmm………..Vegas sprang fram mot hindret och vägrade smiley!!!!!!! Självklart så gjorde jag om det och då hoppade han, men det är 0 i protokollet ändå.

Jag trodde aldrig att han skulle bli godkänd med den här lydnaden, men det blev han smiley. Vi fick ihop 366.75p. Dom två momenten som jag va säker på att han skulle klara gick inge bra, å dom två nya momenten som jag inte trodde att han skulle få poäng på gick bra. För att bli uppflyttad ska man ha 480p och för att bli godkänd så ska man ha 300p.

Om man jämför lägre lydnaden som han gjorde då han blev upplyttad den 23 augusti, med dagens lydnad så kan man inte tro att det är samma hund. Krypet till exempel 9 o 10 på lägre tävlingen å 0 o 5 på högre tävlingen. Att uppletandet gick dåligt va ju mitt fel, men eftersom att han hade hittat alla pinnar på spåret så behövde vi inte något poäng på uppletandet för att bli godkända.

På nästa tävling ska jag INTE träna innan jag går in på tävlingsplanen, det gjorde jag inte när jag tävlade lägre spåret å då gick det SUPER.

Nu ska vi försöka oss på viltspår.

Ha det bra smiley/Lotta